40% minder Vlaamse subsidies flankerend onderwijsbeleid

21 Januari 2015

Ninove ziet de Vlaamse subsidies voor flankerend onderwijsbeleid zakken van € 24.174 naar € 14.077, een daling met 40%. Groen bestuurslid Annelies Lievens neemt de blinde besparingspolitiek van de Vlaamse regering op de korrel: "De gevolgen van dit beleid betalen we binnen tien jaar cash." Huiswerkbegeleiding, samenwerkingsverbanden tussen scholen om spijbelen tegen te gaan, coaching voor leerkrachten die in moeilijke klassen terecht komen, extra ondersteuning voor scholen waar veel ouders de schoolkosten niet kunnen betalen, brugfiguren die werken aan ouderparticipatie? Dit zijn allemaal zinvolle en concrete projecten die het gelijke kansenbeleid op school ten goede komen en onder de noemer "flankerend onderwijsbeleid" vallen. Helaas, bovenop de besparingen in het departement onderwijs worden deze projecten, hoe zeer ze ook hun nut hebben bewezen, ook geviseerd door onderwijsminister Crevits. In de commissie onderwijs bleek dat de forse besparingen in het lokaal flankerend onderwijsbeleid niet min zullen zijn. 35 steden zullen ongeveer 30% minder middelen krijgen dan de voorbije jaren. Voor Ninove is de daling nog sterker van € 24.174 naar € 14.077. Dat is nagenoeg €10.000, oftewel veel centen?

De voorbije jaren werden in Ninove onder de noemer flankerend onderwijsbeleid de taalspeelbaden tijdens de vakantie en een time-out project om schooluitval tegen te gaan georganiseerd, remgelden voor de voor- en naschoolse opvang werden beperkt en er werd een taal-o-theek opgericht. Allemaal projecten die zichzelf sociaal en economisch dubbel en dik terugverdienen. En dit op korte termijn.

Groen Ninove vindt dit bijzonder jammer. Bestuurslid Annelies Lievens: "Onderwijs is dé plaats bij uitstek om armoede te bestrijden. De scholen hebben het dezer dagen al niet gemakkelijk om de nodige ondersteuning te verkrijgen om een antwoord te kunnen bieden aan de superdiversiteit op de schoolbanken. Hier bovenop komen allerlei blinde besparingen. Net de zwaksten hebben de hoogste nood aan deze extra ondersteuning en net daar wil deze regering nog eens extra besparen. Een mooi voorbeeld van hoe de Vlaamse regering haar prioriteiten duidelijk niet op een rijtje heeft en toont hoe het niet moet."

Lievens vreest vooral de gevolgen op langere termijn: "Op dit moment is dit een zeer eenvoudige besparingsmaatregel, maar dit beleid betaal je binnen 10 jaar cash. Kinderen en jongeren die op één of andere manier begeleiding nodig hebben zullen minder kansen hebben om hun schoolloopbaan succesvol af te werken, met alle gevolgen van dien op langere termijn."