“Ninove ontsnapt aan financieel fiasco, maar betaalt indirect het gelag”

18 September 2011

“Ninove ontsnapt aan financieel fiasco, maar betaalt indirect het gelag”

In september 2009 protesteerde Groen! Ninove hard tegen de geplande kapitaalsverhoging van Dexia via de Gemeentelijke Holding. Pas twee maanden later volgde het stadsbestuur onze redenering en besloot het niet in te tekenen op de kapitaalsverhoging. "Ninove is daarmee aan een financieel fiasco ontsnapt," zegt gemeenteraadslid Wouter Vande Winkel. We zijn ook geen experts en dus proberen we het zo simpel mogelijk te houden. In september 2009 zit Dexia met een kapitaalsprobleem omdat een aantal bankgaranties van de gewesten vervallen. Een kapitaalsverhoging dringt zich op en daarvoor klopt Dexia bij de Gemeentelijke Holding (de investeringsmaatschappij van de steden en gemeentes) aan. Het voorstel klinkt aanlokkelijk: intekenende gemeentes ontvangen 'preferente A-aandelen', die gedurende een periode van 10 jaar een gegarandeerd rendement van 13% krijgen. Preferent betekent: het dividend wordt uitbetaald vóór de andere aandeelhouders.

Nogmaals: we zijn geen experts, maar dat leek ons toch iets te mooi om waar te zijn. De eerste schok van de Amerikaanse vastgoedcrisis was net 'verteerd', de banken krabbelden recht na de eerste bankencrisis? 13% garanderen gedurende 10 jaar leek ons eerder een passage uit een bijzonder verdachte e-mail. En dus haalden we op de gemeenteraad alles uit de kas om de principiële goedkeuring van de kapitaalsverhoging tegen te houden. Jammer genoeg lukt dat niet, maar op de gemeenteraad van november bleek schepen van Financiën Corijn dan toch een nadere blik op het dossier geworpen te hebben: de meerderheid besloot niet in te tekenen op de kapitaalsverhoging omdat "een rendement van 13% ernstige vragen opnoemt" (lees ook een eerder bericht op onze website).
Twee jaar verder kunnen we de balans opmaken. "De cijfers tonen dat Ninove aan een financieel fiasco is ontstnapt," benadrukt raadslid Wouter Vande Winkel, "Ninove kon voor een bedrag van 500.000 euro intekenen op de aandelen. Indien de stad dit volledige bedrag had benut, zou die investering gesmolten zijn tot een bedrag van 135.000 euro. In dat geval had de stad dus een verlies geboekt van zo maar liefst 365.000 euro."
Toch blijven we bij Groen! Ninove met een wrang gevoel zitten. "De meerderheid had naar onze argumenten moeten luisteren en de kapitaalsverhoging niet mee mogen goedkeuren," zegt Groen!-voorzitter David Vanbellingen, "Indirect betaalt de Ninovieter in elk geval mee aan de factuur. Als een faillissement vermeden moet worden, zal het de federale overheid zijn die zal bijspringen. Als de Gemeentelijke Holding zichzelf overeind kan houden, is ze verplicht het preferent dividend van 13% uit te betalen en betalen we dus ook mee."