Dollar komt er toch...

11 Maart 2013

Dollar komt er toch...

Wat we begin januari al aankondigden, is nu definitief: het Vlaams Gewest voert zijn plannen met Den Dollar onverkort door. En dat brengt ons in een moeilijke positie? Groen levert immers de schepen van Mobiliteit voor de komende zes jaar. "Een absolute sleutelpositie voor de realisatie van ons programma," vertelt Wouter Vande Winkel, "Maar dat betekent dus in de praktijk wel dat we de realisatie van het project waar we zo tegen gestreden hebben moeten begeleiden."Onze kersverse schepen kreeg meteen zijn eerste kuur 'olifantenvelkweken' na de publicatie van een interview in Het Nieuwsblad, waarin die moeilijke positie ter sprake kwam. "Uiteraard kwamen daarbij negatieve reacties  op het forum, maar je zal altijd mensen blijven hebben die onze keuze om in het bestuur te stappen beschouwen als een bocht nemen in het dossier Den Dollar," vertelt Vande Winkel, "Ook al had zelfs een meerderheid die uitsluitend bestond uit partijen die tegen het ontwerp gekant waren zich moeten neerleggen bij de situatie: het Vlaams Gewest houdt vast aan het ontwerp, heeft alle vergunningen op zak en zal het ontwerp dus uitvoeren. Enkel jammer dat ook vanuit N-VA-hoek het nodig werd gevonden om aan die stemmingmakerij mee te doen  ? die mensen zouden toch beter moeten weten."

Voorzitter Jordy De Dobbeleer benadrukt dat de keuze voor Mobiliteit nochtans een zeer bewuste was: "Eind oktober ontvingen we de eerste signalen dat de gunning van de opdracht voor Den Dollar in de laatste recht lijn zat en wisten we meteen in welke moeilijke positie we zouden terechtkomen als we Mobiliteit zouden vragen. Toch hebben we zeer bewust Mobiliteit als prioritaire bevoegdheid voor Groen beschouwd: de mobiliteitsproblematiek met de toenemende vraag naar verkeersveiligheid is te belangrijk om links te laten liggen omdat één dossier begrip van onze kiezer vraagt. Bovendien: men mag ons gerust afrekenen op wat we na zes jaar presteren, niet op basis van een beslissing van de oude meerderheid."

In de hoop om het definitieve ontwerp te beïnvloeden, zal de nieuwe meerderheid aan het Vlaams Gewest verzoeken om nog enkele aanpassingen uit te voeren. "We vragen een fietstunnel ter hoogte van de Elizabethlaan naar Preulegem zodat fietsers uit Appelterre-Eichem en Voorde het centrum van de stad kunnen bereiken zonder de rotonde te moeten aandoen. We vragen ook wachtleidingen aan de Outerstraat en Bovenhoekstraat om indien nodig verkeerslichten te kunnen plaatsen," aldus schepen van mobiteit Wouter Vande Winkel. Ook het fietspad achter de Carrefour-site zal worden aangepakt. Op die manier kunnen fietsers van Outer de zogenaamde 'verkeerstriangel' vermijden.