En de prijs voor hypocriet van het jaar gaat naar….

06 December 2013

En de prijs voor hypocriet van het jaar gaat naar….

We willen ons op voorhand excuseren voor het taalgebruik in dit artikel, maar Guy D'Haeseleer bakt het weer bruin. Voor Guy zijn werkelijk alle middelen goed om maar zieltjes bij te winnen. Volstrekt foute beschuldigingen de wereld in sturen, moet kunnen. De hand op het eigen hoofd leggen daarentegen ? dat komt Guy slecht uit. Op de gemeenteraad van november ontspon zich een ogenschijnlijk onschuldige discussie over de aankoop van laptops voor de administratie, waaronder ook laptops voor het schepencollege. Vriend Guy vond een dergelijke aankoop onverantwoord in deze tijden van crisis. Waarom gebruikten de schepenen hun eigen laptops niet? En waarom moesten het laptops van 1000 euro zijn?Schepen van ICT  Wouter Vande Winkel gaf uitgebreid antwoord: dat de schepenen hadden aangeboden om hun eigen laptop te gebruiken, maar dat dit niet mocht van de dienst ICT omdat het gebruik van privé-laptops een risico vormde voor de veiligheid van het netwerk. Dat het opdrijven van die veiligheid fors duurder was dan de aankoop van nieuwe laptops. Dat het schepencollege de aankoop een week had uitgesteld omdat we zelf vragen hadden bij de gebudgetteerde 1000 euro, maar dat de dienst er ons op gewezen had dat goedkope laptops sneller moesten vervangen worden en dus duurder waren, en dat in die 1000 euro bovendien software en noodzakelijke accessoires zaten.  Dat de oude pc's bijna zes jaar oud waren en nog steeds MS Office 2003 hadden. Kortom: dat er op geen enkele manier met geld gesmeten werd en dat dit de financieel de beste keuze was.

"Ondanks al die informatie stuurt D'Haeseleeer vervolgens een persbericht de wereld in 'Stop aan het politiek profitariaat!'," vertelt Groen-voorzitter Jordy De Dobbeleer, "Hij heeft het over totale normvervaging, zelfbediening en profitariaat in deze tijden van crisis. Geen woord over de overwegingen die op de gemeenteraad werden vermeld?"

Guy kletst dus maar wat uit zijn nek als het maar stemmen oplevert. Dat de politiek daar absoluut niet mee geholpen is laat hem koud ? een verrottingsstrategie is ook een strategie. In de politiek gedraagt D'Haeseleer zich dus als een straatvechter, maar na elke verkiezing staat hij te janken dat hij uitgesloten wordt en niet mag meedoen in de gewone competitie.

Fractieleider Ferdi De Ville is verontwaardigd: "Het strafste van alles aan dit verhaal? Het schepencollege vernieuwt na zes jaar haar pc's met software van tien jaar oud, maar parlementsleden zoals D'Haeseleer krijgen elke legislatuur - dus om de vier jaar - 1500 euro voor een nieuwe laptop, met daarbovenop nog een printer én een gratis internetabonnement.  U zal ons niet horen zeggen dat dat overdreven is, maar je moet wel geen gram schaamte hebben om de schepenen zelfbediening en profitariaat te verwijten terwijl ze feitelijk zuinig met het budget omspringen."

 Ter info: op 3 oktober liet schepen Vande Winkel aan de dienst ICT het volgende weten: "In principe zou ik gewoon met mijn eigen laptop verder willen, maar kan die dan volledig functioneel worden gemaakt (toegang tot printer, programma's naar believen toevoegen etc.)? Indien niet mag je wat mij betreft de goedkoopste oplossing kiezen".