Hoofddoek verhit gemeenteraad

21 Januari 2015

Hoofddoek verhit gemeenteraad

Ambiance in de gemeenteraad: Forza vond de foto van een vrouw met hoofddoek op de cover van Ninove Info van maart een 'provocatie' en een voorbeeld hoe 'de multiculturaliteit door de strot wordt geduwd'.  De meerderheid diende raadslid Somers fors van antwoord. Wie vindt dat de tekst van de interpellatie van Werner Somers op de gemeenteraad van april al behoorlijk over de grens ging, moet maar eens naar het audioverslag op de site van de stad luisteren (, audioverslag vanaf minuut 42). Somers deed er in zijn tussenkomst nog een dikke schep bovenop in een tirade tegen de islam waarin elke nuance ontbrak: de islam werd er gelijkgesteld met fundamentalisme, geweld, criminaliteit en de onderdrukking van de vrouw.

http://www.ninove.be/nl/0/content/1967/verslagen-gemeenteraad.html

Staat u ons toe even diep in het zieltje van dhr. Somers te kijken? Niet de link met fundamentalisme of onderdrukking van de vrouw waren Somers een doorn in het oog, maar juist de absolute banaliteit van de foto (in de zin van: een doodnormaal tafereel) deed hem tegen het plafond gaan. Een prachtige foto van een fiere, jonge moeder die supertrots een tiental foto's van haar familie toont ? dat gaat natuurlijk radicaal in tegen het beeld dat zijn partij van migratie wil schetsen. Daarvan gaat hij volledig door het lint.

De forse replieken vanuit de meerderheid van schepenen Cosyns en Vande Winkel, fractieleiders Ferdi De Ville en Alain Triest en raadslid Jacques Timmermans deden in ons hoofd de Anderlechthymne schallen, maar dan in licht gewijzigde versie: "We are democrats! We-are-democrats!!!!".

Een intrieste vertoning was het, meent schepen Vande Winkel: "Dat de migranten ook een fundamentele bijdrage hebben geleverd aan onze welvaart, dat is natuurlijk een aspect dat Somers niet wil zien. De democratische partijen zijn niet blind voor de taal- en samenlevingsproblemen die zich deels nog stellen, maar de vele positieve verhalen van nieuwe Belgen die actief bijdragen aan onze samenleving, daar is Somers volledig blind voor."

Voorzitter Jordy De Dobbeleer is ervan overtuigd dat Somers hiermee het politiek isolement van het Belang verder versterkt: "Elk fatsoen is het Belang volledig vreemd en de partij blijft een uitermate vijandig beeld scheppen van moslims. Geen enkele partij kan zich verzoenen met het onversneden racisme dat hij tentoon spreidt."

Onwillekeurig moesten we na het debat opnieuw aan de net uitgezonden reportage van Martin Heylen over Meyrem Almaci denken. Een prachtig stukje televisie over migratie in al zijn facetten, deels te bekijken via de website van Vier.

(http://www.vier.be/heylenendeherkomst/deelnemers/meyrem-almaci)