Kartel sp.a - Groen! pleit na tweede asbestvondst voor opleiding stadspersoneel

22 December 2011

Kartel sp.a - Groen! pleit na tweede asbestvondst voor opleiding stadspersoneel

Na een tweede asbestvondst, deze keer op particulier terrein, pleit Groen! gemeenteraadslid Wouter Vande Winkel voor een specifieke opleiding inzake asbest voor de medewerkers van de milieudienst.   Vorige week dinsdag werd Vande Winkel telefonisch gecontacteerd door een bewoner van de Halsesteenweg, die op privéterrein asbestpuin meende op te merken. De man had ook de milieudienst van Stad Ninove op de hoogte gebracht, die in de loop van de namiddag net als Vande Winkel ter plekke kwam. Toeval of niet, kort na ons bezoek kregen we een telefoontje van de omwonende met de melding dat men het steenpuin opnieuw op een container aan het scheppen was...

"Tussen het puin lag effectief mogelijk asbesthoudend materiaal. Probleem is dat je daar enkel via microscopisch onderzoek zeker van kan zijn," vertelt Vande Winkel, "de melding van de betrokken buurtbewoner bleef dus zonder gevolg."

Het kartel sp.a-Groen! pleit dan ook voor een specifieke opleiding voor de medewerkers van de milieudienst. "Op die manier heb je toch al een basis om op grond van een aantal indicaties een pv te laten opstellen," aldus Vande Winkel, "momenteel werkt de milieudienst in een echt vacuüm."

Groen!-voorzitter Jordy De Dobbeleer licht het standpunt van sp.a-Groen! verder toe: "Eigenlijk zou de stad een soort protocol moeten opstellen rond asbestmeldingen. De bevoegde ambtenaar beschikt nu slechts over ongefundeerde vermoedens die je moeilijk in een pv kan zetten. Het gevolg is dat je geen officiële vaststelling hebt van een eventuele illegale stort en dat je ook geen flauw idee hebt van wat er nu uiteindelijk met dat afval is gebeurd. Als de milieudienst een specifieke opleiding krijgt beschikken ze over een aantal objectieve criteria om het vermoeden van asbest te staven en kan er wel een pv opgesteld worden op basis waarvan men de zaak kan opvolgen."