Korting voor Ninovieters in zwembad: niet in strijd met Europese dienstenrichtlijn

07 December 2011

Korting voor Ninovieters in zwembad: niet in strijd met Europese dienstenrichtlijn

Op de vorige raad van bestuur van het zwembad stelde Jordy De Dobbeleer voor om een prijsverschil te maken tussen Ninovieters en inwoners van buiten de gemeente.   Volgens de meerderheid stelde zich een juridisch probleem. Extern advies van de VVSG geeft De Dobbeleer echter gelijk. Het voorstel, waarover je

hier meer kan lezen, werd afgewezen uit praktische bezwaren maar ook omwille van een juridisch probleem met de Europese dienstenrichtlijn. "Dat laatste argument verwonderde me sterk. Vooral omdat dit zou betekenen dat een stad als Gent haar reglementen in strijd zouden ze zijn met Europese regelgeving. Ik vroeg vervolgens aan de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) een advies hierover", geeft Jordy aan.

 

De VVSG bevestigde het vermoeden. De Europese dienstenrichtlijn en meer bepaald artikel 20, stelt een discriminitieverbod vast. Zo mogen de algemene voorwaarden voor de toegang tot een dienst niet discriminatoir zijn. De ticketprijs voor een nationaal museum zal hetzelfde zijn voor een Fransman of een Spanjaard. Europa laat verschillen toe op basis van objectieve criteria. Een tariefverschil voor het lokaal zwembad wordt zelfs hierbij als voorbeeld voor uitzondering opgesomd. "Een juridisch bezwaar tegen deze korting voor Ninovieters is bijgevolg onjuist," aldus Jordy nog.