Meerjarenplan OCMW zet krachtlijnen uit
06 December 2013
Op de jongste OCMW-raad werden de beleidsplannen voor de komende 6 jaar vastgelegd. De meest opvallende plannen zijn de bouw van een dertigtal nieuwe seniorenflats op de vroegere rusthuissite van Denderwindeke ( lees meer) en de inrichting van 2 ontmoetingscentra voor senioren in Denderwindeke en Ninove.hier
OCMW-raadslid Jordy De Dobbeleer licht toe: "Deze bouwplannen bevestigen de wil van dit stadsbestuur om de vergrijzingsuitdaging aan te gaan. De komende jaren leggen we ook de plannen vast voor een nieuw rustoord. Waar dit zal komen is op dit ogenblik nog niet duidelijk maar de bouw ervan zal sowieso niet voor de komende 6 jaar zijn. We willen deze keer ten volle van de subsidies van de hogere overheden genieten en dat vraagt enkele jaren geduld."
De meerjarenplanning geeft ook de prioriteiten van het sociaal beleid weer. Zo wordt er meer ingezet op het bestrijden van armoede, met de focus op het onrechtvaardigste van alle vormen de kinderarmoede, en schulden.
Ocmw-voorzitter Lieven Meert (sp.a-Groen) licht de focus op (kinder-)armoede toe: "De crisis is al lang geen modewoord meer, dagelijks merken we er hier in het OCMW de schrijnende gevolgen van. Studies tonen aan dat 15% van de mensen in armoede leven. Dit moeten we onder ogen durven zien en daarom zetten we de komende 6 jaar in op het bestrijden van armoede. Het OCMW wil kinderen zo vlug mogelijk uit de armoede halen en zo hun kansen op een stabieler leven later aanzienlijk vergroten. Zo willen we gaan sensibiliseren voor deelname aan het kleuteronderwijs, het toegankelijk maken van vrije tijd en cultuur via de kansenpas, het opzetten van een speel-o-theek, een buddy-project zoals in Zottegem,?"
De stijgende vraag om hulp voor schuldbemiddeling bij het OCMW liegt er niet om. We willen ook de aandacht leggen op preventie en nazorg. Preventie onder de vorm van sensibiliseringscampagnes, weerbaarheidscursussen, bewustwording en praktijkcursussen over budgetbeheer. De actie van de 'speciale redders' (lees hier) in het zwembad De Kleine Dender afgelopen zaterdag (n.a.v. de Dag zonder Krediet) was al een mooie aanloop. Ook aan nazorg willen we werken om de mensen die na hun begeleiding er weer alleen voor staan, te helpen om niet te hervallen.
In het bestuursakkoord werd voor het OCMW de nadruk gelegd op haar rol in het begeleiden van kwetsbare groepen naar een job. Het aantal sociale tewerkstellingsplaatsen die het OCMW beschikbaar stelt, wordt verhoogd van 23 in 2014 naar 36 plaatsen in 2019. We zien werken als dé manier om te integreren maar het zorgt tevens voor de nodige sociale vaardigheden en financiële zekerheid.
Om al deze dienstverlening en nog meer, voor iedereen gemakkelijk toegankelijk en vooral duidelijk te houden, is duidelijke structuur nodig. Er komt één centrale plaats in Ninove waar de burger terechtkan met alle sociale vragen. Dit Sociaal Huis zal samen met de stad worden opgezet in het vroegere postgebouw. Naast dit laagdrempelig aanspreekpunt zullen er ook externe diensten zitdagen kunnen houden. We bieden niet alleen een plaats aan waar mensen naartoe kunnen komen, maar we gaan ook actief met informatie naar de mensen toe stappen, vooral dan naar de meest kwetsbaren. Dat zullen we doen in samenwerking met verenigingen waar armen het woord nemen (Teledienst) door onder andere informatieavonden te bieden, vraaggesprekken te organiseren enz. daarnaast moet een sterk uitgebouwd vrijwilligersnetwerk de antenne vormen van informatie-uitwisseling in alle deelgemeenten.
OCMW-raadslid Jordy De Dobbeleer besluit: "Met deze meerjarenplanning is het duidelijk dat we de maatschappelijke uitdagingen aangaan: de vergrijzing, de armoede en mensen leiden naar een waardige job. We kiezen voor een positief verhaal. Dat is - als ik collega's in andere gemeenten mag geloven - niet overal het geval."