Ninove Blue-biket!

12 Februari 2014

Ninove Blue-biket!

Vanaf maart zal je ze zien opduiken in het Ninoofse straatbeeld: de Blue bikes van Blue Mobility, de dochteronderneming van de NMBS die her en der in het land fietsleensystemen opstart. De stad neemt de ritkosten op zich, zodat de Ninovieter enkel het jaarabonnement van 10 euro zal betalen.  Ook in andere steden zullen onze inwoners gratis van het systeem gebruik kunnen maken. Schepen van Mobiliteit Wouter Vande Winkel is uitermate tevreden met de overeenkomst: "De kostprijs voor een rit bedraagt 3 euro, waarvan de stad 2 euro zal betalen en het gewest 1 euro op zich neemt. De gebruiker zal dus enkel het jaarlijkse abonnement van 10 euro betalen."Voor die 10 euro krijg je een uitermate flexibele formule terug, die voor vele inwoners bijzonder interessant kan zijn. "Wie zaterdag enkele boodschappen wil doen, zal gratis kunnen parkeren aan het station en van daar uit makkelijk en snel verschillende winkels bezoeken. Ook voor treinabonnees uit Okegem of Appelterre is dat een goede zaak, want zij kunnen de wagen helemaal thuis laten. Alle fietsen beschikken trouwens over een handig boodschappenmandje," vertelt Vande Winkel, "Maar ook voor werknemers in het Ninoofse is het enorm voordelig, want het systeem biedt een oplossing voor het grootste knelpunt van het openbaar vervoer: het overbruggen van de bekende 'laatste kilometer'. De stad start dan ook een informatiecampagne voor Ninoofse bedrijven, die bijv. zowel de abonnementskosten als de ritkosten voor hun werknemers zouden kunnen betalen als extralegale vergoeding."

Groen-voorzitter Jordy De Dobbeleer, zelf pendelaar, wijst tenslotte op de mogelijkheden voor de pendelaars: "Een rit is 24 uur geldig, dus wie 's ochtends met de bus naar het station komt of wordt afgezet kan 's avonds een fiets gebruiken om later op de avond toch thuis te raken. Maar nog populairder wordt wellicht het gratis gebruik van Blue-bike in alle Blue-bikepunten in België. Wie dus een meeting of opleiding in Mechelen of Leuven heeft, zal daar aan het station op de fiets kunnen stappen om tot zijn bestemming te raken."

Voorzitter De Dobbeleer is behoorlijk trots op de realisatie: "Dit is een eerste, maar zeer belangrijke stap naar een andere mobiliteit waarbij zowel het openbaar vervoer als de fiets een stevige duw in de rug krijgt. Ninove neemt trouwens mee het voortouw in die evolutie: we zijn de derde stad in Vlaanderen die het systeem gratis maakt voor inwoners."

Om het systeem in opstart een boost te geven geeft de stad bovendien 500 gratis abonnementen weg (dus hou zeker de website van de stad in het oog voor meer info over de start van de abonnementsverkoop!). In de opstartfase zal je enkel tijdens de openingsuren van het fietspunt een fiets kunnen ontlenen (later terugbrengen is geen probleem), maar vanaf juli komt er ook een sleutelterminal die ervoor zorgt dat je 24 op 24 en 7 op 7 een fiets kan ontlenen.