Ninove start buddy-project voor nieuwkomers

16 Maart 2016

Ninove start buddy-project voor nieuwkomers

? federaleregering

De heeft met haar spreidingsplan 16 extra vluchtelingen toegewezen aan Ninove. Het OCMW neemt onder impuls van voorzitter Lieven Meert (sp.a-Groen) nu al de nodige maatregelen om die mensen goed op te vangen: "Uiteraard gaan we met onze sociale dienst zorgen voor professionele begeleiding. Maar daarnaast starten we ook met een buddy-project. Daarbij zullen we met een aantal Ninoofse vrijwilligers de nieuwkomers wegwijs maken in onze stad, hen een stuk begeleiden in het dagelijks leven en hen ook ondersteunen bij het oefenen van de Nederlandse taal. Ninove is een warme stad. Samen kunnen we deze mensen opvangen zoals dat hoort."

 

Raadslid Jordy De Dobbeleer (sp.a-groen): We hebben binnen ons OCMW de voorbije jaren een sterke sociale dienst uitgebouwd. We hebben er alle vertrouwen in dat deze ambtenaren kunnen instaan voor de nodige  professionele begeleiding van de oorlogsvluchtelingen die door Fedasil aan Ninove worden toegewezen. Zo zal de sociale dienst onder meer zorgen dat deze nieuwkomers worden ondergebracht in een bescheiden woning of appartement en zullen ze hen ook een leefgeld uitkeren om eten te kopen. Over dit leefgeld gaan de wildste geruchten. Het leefgeld bedraagt overigens maximaal 9 euro per persoon per dag of zo'n 270 euro per persoon per maand."

 

Maar de OCMW-raad heeft ook beslist om naast die professionele begeleiding ook een buddy-project op te starten. Daarbij zullen we met een aantal Ninoofse vrijwilligers de nieuwkomers wegwijs maken in onze stad, hen een stuk begeleiden in het dagelijks leven en hen ook ondersteunen bij het oefenen van de Nederlandse taal", aldus OCMW-voorzitter Lieven Meert. "Op deze manier bouwen die mensen een netwerk uit, wordt de verbondenheid bevorderd met de Ninovieters en kunnen ze zich ook sneller integreren in Ninove. Een aantal vrijwilligers heeft zich al spontaan aangemeld om als 'buddy' te fungeren."

 

Heb jij interesse om buddy te worden van een gezin oorlogsvluchtelingen, neem dan zeker contact op via [email protected] of 054/515350