O gausken dikke platt’n!

05 Juli 2011

Op de gemeenteraad van juni kwam het tot een aanvaring tussen gemeenteraadslid Wouter Vande Winkel (Groen !) en Guy D'Haeseleer (ex Vlaams Belang, nu Forza Ninove). Die laatste vond het nodig schepen Mariëtte De Smet te verdedigen, die een petitie tegen geplande rioleringswerken heeft opgestart. En dat was voor zowel Wouter Vande Winkel (Groen!) en Fons Schorreel (sp.a) een brug te ver. De Smet maakte begin 2008 de overstap van Open VLD naar LDD, zonder daarbij haar schepenmandaat in te leveren. Begin dit jaar stapte ze nog eens over naar het Forza Ninove-project van Guy D'Haeseleer, waarmee ze definitief afstand nam van de zittende meerderheid. Nu ze zelfs een petitie opstart tegen een beslissing van het stadsbestuur, is elke fatsoensgrens overschreden. "De Smet trekt jaarlijks een brutowedde van 45.572 euro, een loon waar geen enkele bevoegdheid meer tegenover staat.

De belastingbetaler heeft dus vanaf haar overstap van Open VLD in januari 2008 al 159.502 euro betaald voor iemand die uit vrije wil en tot twee keer toe naar een andere partij is overgestapt," benadrukt Wouter Vande Winkel, "een factuur die op het einde van de legislatuur zal opgelopen zijn tot 227.860 euro."
Groen! en sp.a grepen de petitie van mevr. De Smet aan om haar inconsequente houding te bespreken. Uiteraard zat Guy D'Haeseleer meteen op zijn paard en begon zijn jongste aanwinst te steunen met een redenering die kant noch wal raakte. Tijd voor Vande Winkel om te citeren uit een stukje van de persoonlijke website van D'Haeseleer van 8 mei 2009: "Als er één partij is die moet zwijgen over politiek fatsoen zal het toch wel LDD zijn zeker. Al die tijd oppositie spelen in de meerderheid, doch de logische consequentie niet durven trekken, nl. uit die meerderheid stappen. Is dat politiek fatsoen? Of is het hier ook om de postjes te doen?"
Kijk, D'Haeseleer kan ze bruin bakken, maar dit slaat toch echt alles. In 2009 de moraalridder uithangen en het gebrek aan politiek fatsoen van Mariëtte De Smet aanklagen, om diezelfde persoon twee jaar later binnen te halen en haar bovendien nog eens te verdedigen. En dat alles van een partij die van de strijd tegen de 'zakkenvullers' en 'postjespakkers' al van bij haar oprichting een speerpunt maakt. Van D'Haeseleers' 'repliek' hebben we weinig onthouden. Er schoot ons enkel een onvertaalbare, Ninoofse uitdrukking door het hoofd: "O gausken dikke platt'n!"

Voor de niet-Ninovieters: "ne platt'n" is iemand die op huichelachtige, slinkse wijze zijn doel probeert te bereiken. In het beste geval is het sympathiek bedoeld (bijv. je zit met vier vrienden op Valentijnsdag op de trein en één heeft een boeketje bloemen gekocht voor zijn vrouw - dat is "ne platt'n"), maar het kan ook zeer negatief bedoeld zijn (bijv. voor iemand die al zijn principes overboord gooit).