OCMW start preventieve woonbegeleiding

22 Juli 2016

OCMW start preventieve woonbegeleiding

?De Ninoofse OCMW-raad besliste in juni om een samenwerking aan te gaan met het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW Zuid-Oost-Vlaanderen) om preventieve woonbegeleidingen te doen om te vermijden dat huurders uit hun huis worden gezet.   "In Ninove worden er jaarlijks zo'n 100 huurders uit hun huis gezet, of twee per week", vertelt OCMW-voorzitter Lieven Meert (sp.a-Groen). "Dat willen we nu samen met het CAW aanpakken want ook al kan men vaak terecht bij familie, vrienden of noodopvang bij het OCMW, elke uithuiszetting blijft een schrijnende situatie."

 

OCMW-raadslid Jordy De Dobbeleer (sp.a-Groen) wijst op de preventieve rol: "Nu speelt het OCMW pas zijn rol wanneer de uithuiszetting al een feit is, zoals in de crisisopvang of voor de zoektocht naar een nieuwe woning. In onze opdracht gaat het CAW vroeger aan de slag om huurders preventief te begeleiden om de uithuiszetting te vermijden door bijvoorbeeld te bemiddelen met de eigenaar om tot realistische afbetalingsplannen te komen?."

Het CAW heeft heel wat ervaring op dit vlak en doet gelijkaardig werk in een andere steden zoals Geraardsbergen en Oudenaarde. Door hun begeleiding slagen ze er daar in om meer dan de helft van de problemen op te lossen en een uithuiszetting te vermijden. Volgend jaar evalueert het OCMW de resultaten en wordt beslist om het project verder te zetten.