Omleiding Dollar valt in plooi

06 December 2013

Omleiding Dollar valt in plooi

We hebben al meer ontspannen weekends meegemaakt dan het vorige. De enorme verkeerschaos van vrijdagavond baarde uiteraard flink wat zorgen, maar gelukkig bleek in de dagen nadien dat het systeem in grote lijnen functioneert. Schepen van Mobiliteit Wouter Vande Winkel haalt opgelucht adem: "Ongeziene taferelen tijdens de vrijdagavondspits van 29 november, daar gaan we niet onnozel om doen. Gelukkig bleek het achteraf een eenmalige gebeurtenis te zijn."En dan de klassieke vrt-vraag: had dit voorkomen kunnen worden? "Ik vrees van niet," zegt Vande Winkel, "Wat communicatie betreft hebben we het maximum gedaan wat mogelijk was, met de omleidingsplannen in Ninove Info, in de pers, in een brochure, op de website en verspreid  via de elektronische nieuwsbrief waarop iedereen kan intekenen."

De chaos was ook het gevolg van een samenloop van omstandigheden. Toevallig was er vrijdagmiddag ook het ouder- en grootouderfeest van de school van Denderwindeke en de Parklaan in CC De Plomblom. Juist toen de avondspits zich op gang trok en chauffeurs massaal de omleiding probeerden te omzeilen, vertrokken rond de Graanmarkt twee- tot driehonderd wagens op een kwartier tijd. Minuut na minuut zag je de chaos toenemen. "Ik was zelf naar het feest in de Plomblom geweest en heb onmiddellijk de burgemeester gecontacteerd om de politie in te schakelen, maar bij zo'n situatie staat de politie machteloos."

Belangrijker was dat zowel de ochtend- als de avondspits maandag zeer vlot liep. "Maandagmiddag hadden we werfvergadering en werden al enkele kleinere aanpassingen doorgevoerd. Bovendien werd besloten om de signalisatie degelijk te controleren om te bekijken waar die verbeterd kon worden," vertelt Vande Winkel, "Op basis van het goede verloop van de ochtendspits besloten we wel de grote lijnen te behouden."

Dat de grote lijnen goed zitten,  betekent niet dat er de komende dagen niet nog wijzigingen mogelijk zijn. Zo stellen we redelijk lange filevorming vast op de Halsesteenweg, de Denderhoutembaan en de Weggevoerdenstraat. "Blijkbaar wordt het verkeer op de ring iets te vlot doorgelaten, met te lange wachtrijen op de aantakkende straten tot gevolg. Dat kan zeker herbekeken worden," besluit Vande Winkel, "hoewel we niet kunnen vermijden dat op piekmomenten  her en der nog aanschuiven zal zijn. Ook de signalisatie voor fietsers kan hier en daar nog beter."

 Foto fase 2 'werken Den Dollar' : http://www.wegenenverkeer.be/wegenwerken/werven-gewestwegen/oost-vlaanderen/item/vlot-en-veilig-verkeersplein-vervangt-kruispunt-den-dollar.html