Parking station Denderleeuw : dit gelooft u niet

21 Februari 2012

Parking station Denderleeuw : dit gelooft u niet

De NMBS moet wel het slechtst gemanagede bedrijf ooit zijn. Want wat dacht u van de nieuwe regeling voor de parking van het station in Denderleeuw? We willen u even waarschuwen: dit is geen stukje fijne satire van websites als , dit is de pure, naakte realiteit. De NMBS heeft de parking van het station in Denderleeuw overgenomen van de gemeente, en dat zal de reiziger geweten hebben. Die krijgt er namelijk meteen de excellente NMBS-service bovenop.

De Rechtzetting

Groene pendelaars Jordy De Dobbeleer en Joachim De Maeseneer verduidelijken: "Het dagtarief stijgt van 2 euro naar een krankzinnige 6 euro voor wie slechts af en toe gebruik maakt van de NMBS-parking. Dat maakt een treinreis natuurlijk waanzinnig duur voor wie om één of andere reden aan het station in Denderleeuw wil parkeren. "Een bedrijf dat aan klantvriendelijkheid denkt, werkt natuurlijk een goedkopere formule uit voor wie frequent van deze dienst gebruik wil maken. Zo ook de NMBS: er bestaat een vijf- en een tienbeurtenkaart die de dagprijs doet dalen tot 3 euro per dag. Alleen jammer dat die vijf- en tienbeurtenkaarten enkel verkocht worden aan semi-abonnementen als de Halftijdse Treinkaart, de Key Card of de Rail Pass. "Veel mensen uit Ninove en omstreken maken slechts af en toe gebruik van de parking van het station van Denderleeuw: als ze om één of andere reden later moeten werken en hun aansluiting naar Ninove dreigen te missen, of als ze een uitje naar Brussel of Gent maken en geen trein richting Ninove meer hebben. Tegen die mensen zegt de NMBS: neem toch gewoon de auto! Want wie wil nu bovenop zijn treinticket nog eens 6 euro parkeertarief betalen?", zegt Jordy De Dobbeleer (voorzitter Groen Ninove).

Kan het nog gekker? Jazeker! Bovenop de weinig flexibele verkoop van vijf- of tienbeurtenkaarten word je ook nog eens verplicht je ticket te laten valideren aan het loket. "En dat maakt het systeem al helemaal gebruiksonvriendelijk," aldus Joachim De Maeseneer, "bovendien leidt het ? en dat zal iedereen die onlangs in Denderleeuw de trein opstapte gemerkt hebben ? tot langere rijen aan het loket."

Op vraag van Groen Ninove heeft volksvertegenwoordiger Stefaan Van Hecke, lid van de commissie overheidsbedrijven van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, alvast een schriftelijke vraag over de kwestie gesteld. Gemeenteraadslid Wouter Vande Winkel ziet een relatief eenvoudige oplossing: "Schaf de verplichting om je parkeerticket aan het loket te laten valideren af en ontkoppel de vijf- of tienbeurtenkaart van een semi-abonnement en het systeem wordt al stukken klantvriendelijker."