Proefproject biologische onkruidbeheersing – bloemenweides als leefruimte voor bijen

08 Juni 2015

Proefproject biologische onkruidbeheersing – bloemenweides als leefruimte voor bijen

als alleandere

Net steden en gemeentes kan Ninove geen gebruik meer maken van onkruidbestrijdingsmiddelen om het openbaar domein onkruidvrij te houden. Naast klassiekere technieken als mechanische verwijdering en bestrijding met warm water start de stad een proefproject met stropellets.

Ninove zet fors middelen in voor de bestrijding van onkruid op het openbaar domein ? de voetpaden en pleinen van stad en deelgemeentes. Vorig jaar kon de aannemer door een juridische onduidelijkheid pas laat in het seizoen starten. "Daardoor hebben we verleden jaar onze start gemist," vertelt schepen van Leefmilieu Wouter Vande Winkel, "Dit jaar kon wel tijdig gestart worden en zullen in totaal bovendien zeven

rondes afgewerkt worden om het openbaar domein net te houden."

Waar het kan richt de stad wel zones in waar de natuur haar gang kan gaan. Zo werd de binnenruimte van de OCMW-parking en een terrein in de Groeningewijk ingericht als bloemenweide. "Bloemenweides zijn goed voor de biodiversiteit en helpen onze bijenpopulaties, die het momenteel bijzonder moeilijk hebben, aan extra leefgebieden," vertelt ondervoorzitter Joachim De Maeseneer.

De stad is bovendien gestart met een proefproject om stropellets in te zetten om onkruid in bloemperken en onder hagen tegen te gaan. Stropellets worden in een laag van 3 à 4 cm op de bodem verspreid en vormen na een regenbui een egale laag die waterdoorlatend is maar onkruid niet laat doorschieten. "Het kan op termijn een forse besparing in werkuren opleveren en dat op een volledig biologische manier," vertelt schepen Vande Winkel.