Retail regeert het land

21 Februari 2015

Retail regeert het land

Na de beslissing van de Vlaamse regering om het licht op groen te zetten voor het megalomane Uplace-project mogen we in Ninove ons hart vast houden: de retail regeert het land. En dat belooft weinig goeds voor de beslissing rond het winkelcentrum langs de N8. Het stadsbestuur heeft immers een verzoek ingediend bij minister van Openbare Werken Ben Weyts om het positieve advies voor de ontsluiting van het winkelcentrum in heroverweging te nemen. Indien de minister dit verzoek naast zich neerlegt, staat het stadsbestuur voor een lange procedureslag. Op onze website noemden we het winkelcentrum al het Ninoofse Uplace en die vergelijking was zeker niet slecht gekozen. Uiteindelijk kiest men in beide dossiers voor de belangen van privé-investeerders tegen het algemeen belang in. Het strafste van al: het zal uiteindelijk de belastingbetaler zijn die nog mee mag betalen om die particuliere projecten te voltooien ? in Vilvoorde door de aanleg van een extra tram, in Ninove door de afwerking van de wegenis tussen beide keerpunten die het winkelcentrum moeten ontsluiten.

Groen bestuurslid Jordy De Dobbeleer hekelt daarbij de houding van de lokale n-va-afdeling in het hele dossier, die als enige partij in Ninove de komst van het winkelcentrum verdedigt. "De n-va sluit gewoon de ogen voor het hele mobiliteitsverhaal en kiest tegelijkertijd blind voor de absolute vrije markt, terwijl we hier moeten kiezen voor onze lokale handelaars in plaats van voor de grote retailers. De leegstand in de binnenstad neemt hand over hand toe, twee toplocaties in het Ninia-shoppingcenter raken niet ingevuld en ook de winkelpanden in het Limoncello-blok waar Dreamland gevestigd is raken maar niet verhuurd. Bijkomend 10.000m² winkelruimte creëren zal zelfs de leegstand in Ninia in de hand werken."

Ondervoorzitter Joachim De Maeseneer merkt op dat het ver zoeken is naar de voorstanders van dergelijke grote winkelcentra en noemt de houding van de n-va wereldvreemd: "Lokale politici van diverse strekkingen, Karel Van Eetveldt van Unizo, topeconoom Paul De Grauwe... Met Groen zitten we in dit dossier zelfs op één lijn met automobilistenvereniging Touring. Waar is het draagvlak voor dergelijke projecten?" 

http://www.demorgen.be/alle-nieuws-over-uplace/

http://www.standaard.be/plus/tag/uplace

http://www.hln.be/hln/nl/1/home/10994/Uplace/actua/index.dhtml

http://www.nieuwsblad.be/tag/uplace