Sociaalartistiek project 'Proeven van theater'

24 November 2017

Sociaalartistiek project 'Proeven van theater'

?Na 'Cultuur op de muur' in 2014 met de grote tekening op de gevel van de serviceflats en 'Kunst in de gang'  in 2016 met grafittipanelen in de gang van het OCMW, slaan de dienst Cultuur van de stad en het OCMW opnieuw de handen in elkaar voor een sociaalartistiek project. Aan de hand van vier workshops, onder begeleiding van een professioneel theatermaker, wordt er geproefd van theater.  Het bijzondere is dat de idee ontstond van onder uit. Ninovieter en semiprofessioneel acteur Nabil Barssa, vooral actief in het Brussels theatermilieu, kwam zelf met de idee voor de dag en overtuigde makkelijk. Hij wou een sociaalartistiek project opstarten in zijn woonplaats Ninove en een theaterstuk maken met onder andere anderstalige Ninovieters (cursisten NT2). OCMW-voorzitter Lieven Meert (sp.a / Samen) gelooft in de meerwaarde van het project. "We zien in vele steden zo'n 'theater voor iedereen' opstarten. In vele gevallen leidt dit tot een voorstelling in een echte theaterzaal. Maar eigenlijk is het resultaat niet belangrijk, maar de weg ernaar toe. Het geeft mensen meer zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen. Ondertussen kunnen ook anderstalige Ninovieters spelenderwijs het Nederlands oefenen."

Schepen van Cultuur Veerle Cosyns (cd&v / Samen) kijkt alvast uit naar het vervolg. "De vier workshops zijn een opstart van hopelijk veel meer. We willen vooral eens kijken of er voldoende interesse is. Na nieuwjaar hopen we het project uit te breiden en wie weet binnenkort een voorstelling in de zaal van onze stedelijke muziekacademie of misschien later zelfs de Plomblom?"

De workshops vinden plaats in Kaai, de plek waar vroeger de kringwinkel was gehuisvest. Wie interesse heeft, er is nog een workshop op vrijdag 1 december van 10u tot 13u.

Ervaring is niet vereist, wel enthousiasme om toneel te spelen of andere kunstjes te oefenen.

Goesting om mee te doen? Vraag meer info via [email protected] of 054 313291 of ga gewoon langs.