Sommige dingen doe je gewoon niet…

29 Maart 2016

Sommige dingen doe je gewoon niet…

?Er is een fout (in de verschillende betekenissen van het woord) verhaal de ronde aan het doen over de oorlogsvluchtelingen die Ninove gaat opvangen. Extreemrechts Forza Ninove met Vlaams Belang-frontman Guy D'Haeseleer heeft het over opvang in nieuwbouwappartementen in de aanwezigheid van scholen.  De feiten


Het OCMW huurt zes bescheiden nieuwbouwappartementen in Meerbeke, uiteraard in een goede verstandhouding met de eigenaar. Daar bovenop stelt de parochie de oude onderpastorij in de Nieuwstraat ter beschikking voor vluchtelingen. "Op die manier kunnen we aan een redelijke prijs een tijdelijk onderkomen bieden aan de vluchtelingen die ons via het spreidingsplan werden toegewezen. De kosten hiervoor worden overigens volledig door de federale overheid gedragen," vertelt OCMW-raadslid Jordy De Dobbeleer (sp.a-Groen), "Bijkomende opvang zal over andere deelgemeenten gebeuren."

 

De integratie zal uiteraard wel wat inspanningen vragen, maar De Dobbeleer stelt vast dat er naast de haat die Forza actief propageert ook veel mededogen is bij de Ninovieters: "Oproepen voor spullen die vluchtelingen kunnen helpen kunnen op veel respons rekenen, en het buddy-project dat het OCMW startte is een groot succes: er zijn meer Ninovieters bereid om vluchtelingen bij te staan dan er vluchtelingen zijn. Vlamingen hebben in die zin een traditie van de opvang van oorlogsvluchtelingen, dat is een kwestie van waarden. En die waarden blijven wij belangrijk vinden en uitdragen. Helaas zetten sommigen zich blijkbaar buiten die Vlaamse waarden."

 

De context


De Dobbeleer treedt burgemeester De Jonge ook bij dat de timing en tekst van het Forza-persbericht de wenkbrauwen doet fronsen: "De slachtoffers van Brussel zijn nog niet allemaal geïdentificeerd en D'Haeseleer verwijst naar de dramatische gebeurtenissen van vorige week om er politiek garen uit te spinnen. Daar is een naam voor: lijkenpikkerij."


Op de gemeenteraad van maart was er al een pittige discussie tussen Vlaams Belang-kopstuk Guy D'Haeseleer en de meerderheid rond de vluchtelingenproblematiek. D'Haeseleer riep de meerderheid op om 'van hun wolk' te komen en de realiteit onder ogen te zien. "D'Haeseleer maakt van alles een karikatuur en wil het beeld creëren dat de meerderheid problemen onder tafel veegt," zegt De Dobbeleer, "Maar het is niet omdat we diversiteit met de nodige nuances bekijken dat we de ogen sluiten voor mogelijke problemen ? zo is er vanuit het bestuur na de gebeurtenissen van nieuwjaarsnacht in Keulen onmiddellijk het signaal aan de politie gegeven voldoende alert en kordaat op te treden mochten dergelijke problemen zich in Ninove voordoen."


Alertheid voor bepaalde problematieken kan zich echter nooit vertalen in een beleid dat per definitie vertrekt van het kweken van argwaan tussen bevolkingsgroepen, wat wel het uitgangspunt is van het Vlaams Belang van D'Haeseleer. "Ook in dit dossier: de opvang van de vluchtelingen die momenteel al aanwezig zijn heeft nog geen enkele probleem opgeleverd, maar toch zaait D'Haeseleer actief angst bij omwonenden."