Stadsbegroting met minimaal investeringsbudget fietsveiligheid

21 December 2009

Stadsbegroting met minimaal investeringsbudget fietsveiligheid

Terwijl het verkeer in Ninove jaar na jaar meer dichtslibt, trekt de stad onvoldoende geld uit voor investeringen in fietsveiligheid, nochtans een absolute noodzaak. In 2008 ging slechts 29% van de scholieren met de fiets naar school, terwijl in 1995 nog 38% van de scholieren naar school fietste. "Die trend zal zich voortzetten en dus zal op 15 jaar tijd meer dan een kwart van de fietsende scholieren er de brui aan gegeven hebben," besluit gemeenteraadslid Wouter Vande Winkel. Als stad moet je dan uiteraard maatregelen treffen om die trend te keren of op zijn minst een halt toe te roepen. Dat kan volgens Groen! enkel door een fors investeringsbeleid in fietsveiligheid en niet door jaar per jaar enkele kleine projecten af te werken. Het dalend aantal fietsende scholieren heeft immers veel weg van een sneeuwbaleffect: fietsende scholieren (en hun ouders) voelen zich onvoldoende beschermd op de weg en laten de fiets thuis en dat zorgt uiteraard voor meer verkeer op de baan... Bij de bespreking van de begroting stelde Groen! het gebrek aan middelen op dit gebied aan de kaak. Het investeringsbudget voor 2010 voor fietspaden bedraagt 184.500 euro. Tellen we daar nog de investeringen bij voor de herinrichting van schoolomgevingen dan komen we op een totaalbedrag van net geen 300.000 euro.Ter vergelijking: het investeringsbudget voor sport bedraagt 1.280.000 euro.

Groen! benadrukte op de gemeenteraad dat het de budgetten voor sport niet in vraag stelt. "De sporthal moet dringend gerenoveerd worden en koken kost nu eenmaal geld," aldus Wouter Vande Winkel, "Wel willen we absoluut een lans breken voor een gelijkaardig investeringsbeleid in de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruiker. Met wat lapwerk hier en daar komen we er niet."

Van een echt beleid is immers geen sprake. "Het duurt jaren voor je een bepaald dossier onder de aandacht van de meerderheid kan brengen," vertelt OCMW-raadslid Veerle Evenepoel, "kijk maar naar de Krepelstraat: een buurtcomité heeft heeft heel wat moeite moeten doen om uiteindelijk de toezegging te krijgen dat de situatie aangepakt zou worden. Behoorlijk frustrerend als je weet dat de afhandeling van zo'n dossier dan nog veel tijd in beslag neemt."

Groen!-voorzitter David Vanbellingen bevestigt: "De afgelopen jaren heeft het stadsbestuur een flink aantal prestigeprojecten gerealiseerd. Je kan op een fietspad natuurlijk geen mooie koperen plaat gaan hangen, maar de burger zal goede fietspaden ongetwijfeld enorm waarderen."