Tweede Ninoofs jeugdhuis op de schop? Petitie voor burgerinitiatief gaat rond!

17 Mei 2017

Tweede Ninoofs jeugdhuis op de schop? Petitie voor burgerinitiatief gaat rond!

? De plannen voor een tweede Ninoofs jeugdhuis staan "on hold". Het voorstel  van de N-VA tot schorsing van de volledige procedure werd nipt goedgekeurd. Zowel Forza, N-VA en enkele dissidente ouderen (Freddy Van Eeckhoudt, Octaaf Van Ongeval, beiden CD&V, en Michel Casteur (VLD) stemden voor de schorsing. Schepen Alain Triest (VLD) onthield zich. Door deze wisselmeerderheid werd de komst van een jeugdhuis op de lange baan geschoven.  

De realisatie van een extra jeugdhuis in Ninove is een van de 100 punten van het Lenteakkoord waarrond deze coalitie is gevormd. Met slechts één jeugdhuis in heel Ninove, Het Uur in Meerbeke, is er volgens ons nog voldoende ruimte om een extra op te richten. Alle partijen zijn daarvan trouwens overtuigd (ook de megalomane en compleet onrealistische ideeënfabriek Forza). Ook de voorbehouden plaats, op het vroegere bootshuis aan de rand van het stadspark, werd enkele maanden geleden al goedgekeurd.

 

De tegenstanders wezen nu op de voorziene bouwkost van 677.000 euro voor het nieuwe jeugdhuis, wat ze veel te veel vinden. Er wordt terecht veel aandacht besteed aan dure geluidsisolering (tegen mogelijke geluidshinder in de buurt) . Met dergelijk zichtbare locatie, wordt het trouwens, hoe je het draait of keert, toch een visitekaartje van hoe de stad in zijn jeugd investeert, een minderwaardig gebouw neerplaatsen lijkt ons niet slim..  Schepen van Jeugd Lieven Meert (sp.a) verwees in een eerste reactie naar de andere investeringen in onze stad: het nieuw te bouwen politiekantoor (8 miljoen euro), het zwembad De Kleine Dender (6,3 miljoen euro) en de Academie voor muziek, woord en dans (4,7 miljoen euro).

 

Groen-voorzitster Annelies Lievens wijst vooral op de politieke spelletjes op de kap van de Ninoofse jeugd. "De plaats van het jeugdhuis, op het vroegere bootshuis aan de rand van het stadspark, ligt vooral gevoelig bij de oud-burgemeester. Bij Groen vinden we het maar wat gek om 1,6 miljoen euro geld van de stad te gaan investeren voor een toeristisch complex, terwijl de nood aan ontspanningsruimte voor onze eigen jeugd toch wat hoger lijkt. Met de bestemming van de Hospitaalkerk als toeristisch centrum leek ons de kous af, niet dus. Nu is het de grote bouwkost als reden om het project te doen vertragen. De Ninoofse jeugd heeft hier echt geen boodschap aan."

 

Voorlopig kan er dus niet verder gegaan worden met de hele procedure, zoals bvb. het aanstellen van een aannemer, tenzij de beslissing wordt herroepen. OCMW-raadslid Jordy De Dobbeleer duimt alvast voor voldoende handtekeningen voor het burgerinitiatief dat rond gaat. "De Ninoofse jeugdraad is een petitie gestart om het punt terug op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. Ze moeten zo'n kleine 400 handtekeningen halen en ze lijken goed op weg. We roepen alvast op om te handtekenen. In het verleden met de jongerenkarnaval ? met Lieven Meert en ik als medeinitiatiefnemers - is het plaatsen van zo'n extra agendapunt alvast succesvol gebleken."