Uitgebreid elektrische fiets testen? Het kan op autovrije zondag!

15 September 2016

 Uitgebreid elektrische fiets testen? Het kan op autovrije zondag!

De motor op het voor- of achterwiel of toch maar een middenmotor? Wie overweegt een elektrische fiets te kopen kan inschrijven op een introductiesessie elektrische fietsen. Ook al zit die nu reeds enorm in de lift, het groeipotentieel is enorm en dat wil de stad actief stimuleren ?.  

"Om die reden organiseert de dienst Mobiliteit twee introductiesessies rond elektrische fietsen," vertelt schepen van Mobiliteit Wouter Vande Winkel, "Je krijgt er eerst een korte uitleg over de diverse modellen op de markt gevolgd door enkele aandachtspunten bij het gebruik van de elektrische fiets. Maar bovenal kan je een proefrit maken op de diverse modellen langs een gewenningsparcours, zodat je zelf kan ervaren welk type elektrische fiets je het beste ligt."

OCMW-raadslid Jordy De Dobbeleer, die occasioneel naar zijn werk in centrum Brussel fietst (maar dan zonder elektrische ondersteuning, Jordy rocks!), vindt de introductiesessies een uitstekend initiatief: "Ons wegennet zit overvol, zo eenvoudig is dat. Op Vlaams niveau wordt nog te veel ingezet op het faciliteren van het autoverkeer, maar structureel biedt dat dus geen oplossing voor de verzadiging van het wegennet. De elektrische fiets biedt een volwaardig alternatief voor mensen die op korte of middellange afstand van het werk wonen of voor kortere verplaatsingen in het algemeen. Positief dus dat de stad het fietsen ondersteunt."

De Dobbeleer benadrukt dat de wetgeving rond de fietsvergoeding aangescherpt moet worden: "Die is op dit moment een gunst, maar niet verplicht. Bovendien is de regelgeving voor snelle elektrische fietsen onduidelijk, terwijl deze juist op de middellange afstand het meest zullen renderen als we het aantal wagens op onze wegen naar beneden willen krijgen. Naar Brussel met de fiets zal wellicht altijd voor een kleine minderheid weggelegd zijn, maar spedelecs vormen wel een volwaardig alternatief voor wie bijv. in Aalst of Geraardsbergen werkt."

Inschrijven voor de sessies, nu zondag 18 september om 13u30 en 15u30, kan nog via [email protected] of op tel. nr. 054 31 32 82.