Umberto’s Jummie-Jummie Risotto

08 Februari 2014

Umberto’s Jummie-Jummie Risotto

Ook genoten van de overheerlijke vegetarische risotto die onze kok Umberto serveerde op ons etentje? U vindt het recept hier, in Umberto's letterlijke woorden. "Jeroen wie?" Denkt u bij het lezen ook spontaan aan de Zweedse kok uit The Muppet Show, dan hoeft dat niet te verbazen. 'Hoeveelheden' zijn niet meteen aan Umberto besteed. Maar mits een goede inschatting mag het resultaat gezien en gesmaakt worden. Veel plezier er mee!   

Zo kun je het klaarmaken

  Nodig : Groenten, rijst, zout, peper  

1. Groentebouillon maken ( wortelen, prei, ui, selder, champignons, ongepelde look,  tomaten, peper peterseliestengels en als je dat hebt peterseliewortels. Dat laatste is echt een zeer goede smaakgever. Enfin alles wat je vindt aan plantkundig eetbaar gedoe mag gekookt worden)  

2. Voldoende sjalot fijn snipperen, aanstoven in olijfolie in een grote kom(niet laten verbranden), gesnipperde look erbij (niet overdrijven), naar hoog vuur brengen en direct de droge rijst erbij voegen.  Nu oppassen: niets laten aanbranden, dus constant met een houten lepel de rijst met sjalot roeren. De rijst wordt stilaan een beetje glazig (nu zet je de suikers in de rijst al een beetje om wat de typische smaak geeft) en alles in de kommen is nu zeer warm. Schat volume rijst in en giet een dubbele hoeveelheid groentebouillon over de hete rijst. Psjjjjjt.  Laten staan tot alles kookt, roer er nog wat zout, peper naar believen door  en dan vuur afzetten. De rijst zuigt zich nu vol met de groentebouillon. Hoe smaakvoller die is hoe beter je smaak van de rijst.  

Nu heb je de basis voor risotto die je kan opwerken met allerlei in brunoise gesneden groenten ( wilde champignons, paprika, tomaat, ....) die je ook even hebt gekookt in je groentebouillon.  

Daar maak je een sausje bij:  

Fijngesneden ui, prei, wortelen, pastinaak, selderstengels (geen bladeren), spitskool, .... aanstoven in olijfolie.  Niet platkoken hé!! Daar giet je soja room over en je laat alles indikken tot gewenste sausdikte. Je kan daarvoor wat maïzena gebruiken. Nu goed afkruiden. Zout peper en muskaatnoot. Warm houden  en als je wil voor het opdienen een handvol gesnipperde peterselie door de saus draaien.  

Daar bak je een paar schijfjes seitan (afkruiden peper en zeezout) die je tijdens het bakproces bedruppelt met sojasaus (ik gebruik graag Tamari). Eet je liever Tofu:  snij de tofu in de gewenste stukken en marineer een paar uurtjes in een mengeling van tamari, gember, garam masala, een beetje olijfolie. Bakken in olijfolie voor opdienen.  

Maar ben je geen 'die hard' vegetariër, de risotto met de saus is ook heerlijk bij een steakje of kip.  

Verras er je vrouwtje eens mee. Op de schaal van man-vrouw score is dit zeker 5 volle punten waard (= heel weekend gaan fietsen, voor jou vergaderen, ...) Toch niet niks. Succes