Nieuw plein aan Kloosterweg maakt van vergeten hoek Abdijkerk een aantrekkelijk rustpunt

28 Januari 2022

Nieuw plein aan Kloosterweg maakt van vergeten hoek Abdijkerk een aantrekkelijk rustpunt

“Momenteel is het werkelijk een vergeten hoek zonder enig karakter, een plek die ook helemaal geen recht doet aan onze prachtige Abdijkerk. Dat willen we helemaal omgooien,”

Het stadsbestuur heeft het ontwerp klaar voor het nieuwe plein aan de Kloosterweg in Ninove. Hoofddoel van het project is het plein aan de Abdijkerk om te toveren tot een aangename rustplek in hartje Ninove.

De plannen werden in een online infomoment voorgesteld aan geïnteresseerde Ninovieters. “Momenteel is het werkelijk een vergeten hoek zonder enig karakter, een plek die ook helemaal geen recht doet aan onze prachtige Abdijkerk. Dat willen we helemaal omgooien,” vertelt schepen van Openbare Werken Wouter Vande Winkel (Samen-Groen).

Het unieke historische karakter van de site maximaal tot zijn recht laten komen was één van de hoofdbekommernissen van het ontwerp. Een breed zicht op het barokke front van de Abdijkerk wordt gecombineerd met een moderne trappenpartij die de hoofdingang van de kerk moet accentueren. “We eren dus het bestaande erfgoed, maar roepen het verdwenen erfgoed in het ontwerp op,” vertelt Vande Winkel, “De contouren van het oude gastenverblijf links van de kerk integreren we in het plein en de fontein voorbij de oude Kloosterweg herinnert aan de oude visvijvers die er geweest zijn.”

In maart wordt het ontwerp aan de gemeenteraad voorgelegd. Indien de gemeenteraad het licht op groen zet kan de omgevingsvergunning aangevraagd worden en kunnen ook de voorafgaandelijke archeologische onderzoeken gebeuren. Na aanbesteding van de werken zouden deze in 2023 starten.

Het plein zelf wordt autovrij gemaakt. Een paar keer per jaar – bijv. indien de spoorwegovergang aan de Weggevoerdenstraat voor onderhoud afgesloten wordt – kan verkeerscirculatie toegelaten worden, maar dat moet de uitzondering blijven. “Ik verwacht dat het een oase van rust wordt voor onze inwoners en heel bereikbaar voor wie in het centrum woont,” vertelt Vande Winkel, “Af en toe mag die rust wel eens doorbroken worden door een kleinschalig evenement: een intiem concert, een marktje met lokale producten of een ontbijt van de parochie – geen massa-evenementen natuurlijk.”

Vande Winkel wil bekijken of het afsluiten van de Kloosterweg ook verandering kan brengen in de Abdijstraat. “Die hebben we éénrichting moeten maken door het sluipverkeer tussen het centrum en de Weggevoerdenstraat, wat echt een problematische situatie ter hoogte van de Abdijpoort en chaos in de Abdijstraat zelf opleverde,” vertelt Vande Winkel, “Nu dat sluipverkeer er uitgaat kunnen we bekijken of de Abdijstraat opnieuw in beide richtingen kan opengesteld worden.”

27 januari werd het ontwerp door schepen Wouter Vande Winkel en het ontwerpbureau toegelicht tijdens een online webinar, dat u onderaan kan herbekijken.

 

 

Bekijk via deze link de reportage van Ninofmedia over het project.