Lokale subsidie voor aankoop natuurgebieden door Natuurpunt stopgezet, zonder alternatief.

03 April 2025

Lokale subsidie voor aankoop natuurgebieden door Natuurpunt stopgezet, zonder alternatief.

Op de Ninoofse gemeenteraad van maart stond de opheffing van de aankoop voor natuurgebied op de agenda. Het reglement van 30 jaar oud ging zo maar de schop op en dat zonder enig alternatief. Het feit dat opnieuw iets wordt afgeschaft, zonder nieuw plan, is dan ook onbehoorlijk bestuur. Schepen van Leefmilieu Werner Somers sprak van een tijdsbestek van 1 à 2 jaar voor een nieuw subsidiereglement. “Op het moment dat alle alarmbellen voor onze natuur afgaan en Europa met dringende herstelrichtlijnen komt, schaft Forza Ninove een kleine subsidiestroom met veel impact af. Begrijpe wie begrijpe kan”, aldus Groen-gemeenteraadslid Jordy De Dobbeleer.

Subsidie bedoeld voor kwalitatievere natuur

De Dobbeleer ging ruim in op de bedoeling van het oude subsidiereglement. “Halverwege jaren 90 werd immers vastgesteld dat het toen 20-30 jaar oude gewestplan wel zaken op de kaart inkleurde maar dat het niet veel effect had. De natuurkwaliteit ging drastisch achteruit in de jaren 70 en 80. De inkleuring op het gewestplan zorgde dus voor weinig kwalitatieve natuur. Het toenmalig stadsbestuur en de vele besturen erna zagen de noodzaak om een trigger te geven om kwalitatieve natuurgebieden te creëren.. Daar zijn de mensen van Natuurpunt zeer goed in geslaagd want ze hebben een beleidsvisie en beheersplannen. Het is trouwens niet zo dat er sinds het gewestplan veel natuur is bijgekomen, de aankoopsubsidie leidde tot aankoop van al bestaand natuurgebied om dan beter te beheren.”

Na 30 jaar beginnen de resultaten op te leveren. De 190 hectare die Natuurpunt beheert, zijn hoe langer hoe meer aangesloten linten met hoge biodiversiteit. De goed beheerde terreinen zijn een bewezen meerwaarde voor de Ninovieters want ze beschermen Ninove-centrum en ook de dorpen langs de Beverbeek (Aspelare, Nederhasselt en Outer) tegen overstromingen.

Kleine subsidie van 10%

Natuurpunt Ninove beheert na 30 jaar zo’n 190 hectare waardevolle natuur. De subsidiestroom die de stad sedert 1994 opzette, gaat over relatief kleine bedragen, grootteorde 10 à 15000 euro per jaar. De stad komt ook maar tussen voor 10% van het aankoopbedrag. De andere 90% wordt door fondenwerving (bvb. 36% eigen middelen bij aankoop oud bos) en Vlaamse toelagen, vaak in het kader van Europese doelstellingen. Met die 10% haalde de stad dus extra natuur-middelen naar Ninove.

Aanpassingen graag, opheffen onbegrijpelijk

Voor Groen mag een oud subsidiereglement gerust worden herbekeken en waar nodig moeten de onduidelijkheden worden eruit gehaald. Hier wordt het kind met het badwater weggegooid. Dan is de vraag, waarom gebeurt deze opheffing? Het is niet dat we het in Vlaanderen zo goed doen op algemeen natuur-vlak. Vlaanderen wordt door Europa met de regelmaat van een klok op de vingers getikt voor haar slechte natuur, haar vuil water, haar gebrekkige biodiversiteit,... De opheffing is dan ook onbegrijpelijk, op het terrein is er net nood aan meer en beter beheerde natuur.

Slag in het gezicht van de vele vrijwilligers van Natuurpunt

“De schrapping van de subsidies aan Natuurpunt, is een slag in het gezicht van de tientallen vrijwilligers van Natuurpunt die zich kosteloos inzetten voor een betere natuur in Ninove”, stelde De Dobbeleer. Die vrijwilligers staan kosteloos in voor het beheer van waardevolle natuur in Ninove. Natuur dat ook eeuwigdurend ter beschikking wordt gesteld van die Ninovieters. Er zijn trage wegen in de gebieden en speelmogelijkheden zoals in de speelbossen aan de Dollar en in Aspelare. Forza-Schepen Somers sprak van nieuwe natuur-subsidies aan bedrijven en particulieren. “Met Natuurpunt is het duidelijk dat hun terreinen bedoeld zijn voor de gemeenschap, gaat dat bij bedrijven en particulieren ook zijn? En wat met hun opvolgers en erfgenamen”, vroeg De Dobbeleer zich af.

Onbehoorlijk bestuur

De afschaffing van dit reglement is geen goed bestuur van Forza Ninove. Deze bestuursploeg schaft opnieuw af zonder alternatief. Ze gooien goede bewezen zaken weg, en voor wat? We weten het niet want er komt “iets” binnen 1 à 2 jaar. Ondertussen wacht de Ninovieter al bijna een half jaar op een beleidsnota.