Voluit voor zonne-energie

30 Oktober 2023

Voluit voor zonne-energie

"Een absolute win-winsituatie voor de stad en haar inwoners"Schepen van Leefmilieu en Klimaat Wouter Vande Winkel.

Ninove werkt samen met energiecoöperatie Denderstroom voor de plaatsing van zonnepanelen op verschillende stads- en schoolgebouwen. Heel wat daken van de stad worden niet benut omdat de opgewekte energie - bijv. op scholen tijdens de vakanties - niet efficënt gebruikt kan worden. Denderstroom brengt daar verandering in door de energie op de markt te brengen, wat een win-winsituatie is voor de coöperatie, de stad en onze inwoners.


Meer groene energie, minder uitstoot


Ninove zet zo een flinke stap vooruit in haar klimaatambities. "Alle stad- en schoolgebouwen werden geanalyseerd en op basis van die analyse werd bekeken waar de zonnepanelen het meest zouden renderen," vertelt Vande Winkel, "Op die manier schakelen we de daken van onze gebouwen maximaal in om over te
schakelen op groene energie en onze uitstoot te doen dalen. En zoals zo vaak zijn groene keuzes ook goed voor de financiën: de overeenkomst garandeert ook gedurende 20 jaar elektriciteit voor de stad aan een heel voordelig tarief van 20 cent per kWh."

Participatie door inwoners

Dat geldt niet alleen voor de stad, maar ook voor onze inwoners. Het project voorziet immers ook in een luik waarbij de Ninovieters mee kunnen investeren in de zonnepanelen. "Dat laat dus toe dat mensen die zelf niet in de mogelijkheid zijn zonnepanelen aan te leggen omdat hun dak zich er niet toe leent of omdat ze in een appartement wonen, toch investeren in groene energie," zegt gemeenteraadslid Jordy De Dobbeleer, "Op de gemeenteraad drong ik er dan ook op aan dat de stad een uitgebreide informatiecampagne voert om voldoende bekendheid te geven aan het project."