RUP Inghelantsite : lusten en lasten worden niet eerlijk verdeeld

27 Februari 2024

RUP Inghelantsite : lusten en lasten worden niet eerlijk verdeeld

Op de Ninoofse gemeenteraad van februari stond de financiële last voor de projectontwikkelaars van het Ruimtelijk UitvoeringsPlan (RUP) Inghelantsite op de agenda. Het RUP Inghelantsite zorgt voor heel wat extra bouwmogelijkheden tussen de Graanmarkt en de OCMW-site. Zo komen er achter het oude café Buscemi en de 1000-vuren bijna 100 appartementen, tot 8 hoog. De stad roomt een deel van de winsten van de projectontwikkelaars af, wat logisch is voor meer bouwmogelijkheden.

Weinig transparantie

Gemeenteraadslid Jordy De Dobbeleer stelde vast dat er zeer weinig transparantie is.  "In het dossier zat geen enkele financiële berekening, wat toch bijzonder is voor het grootste vastgoeddossier van Ninove van de laatste 20-30 jaar. We zagen ook geen vergelijking met projecten in andere steden, er is geen financieel advies van de stadsdiensten en geen enkele administratieve controle over de correcte berekening. We varen volkomen blind in dit dossier."

De helft van de maximale last

Groen stelt zich ook vragen bij de hoogte van dit bedrag. Ninove kiest voor maar de helft van de maximale (be)last(ing): 50 euro per vierkante meter bouwoppervlakte, terwijl de modelverordening nog hogere trappen toelaat, tot wel het dubbele. De Dobbeleer vindt dat merkwaardig: "Voor toch wel dé toplocatie in onze stad, met zicht op een groene zone en De Dender, is het schepencollege al met de helft tevreden. Terwijl Halle voor veel kleinere projecten wél voor het maximale dubbele bedrag gaat. Er is ook geen enkele motivering voor de hoogte van het bedrag."

'Maar' 575 000 euro voor bijna 100 appartementen

Voor de grootste op te trekken private woonblok achter Buscemi en van de 1000 vuren zullen de projectontwikkelaars 575 000 euro moeten betalen om torens tot 8 hoog te zetten. Ze plannen 94 appartementen op een kleine oppervlakte. Door het RUP mag de privé tot het dubbele meer bebouwen dan ervoor. Dus 40-50 extra appartementen mogen gezet worden voor nog geen 600 000 euro. Voor Groen lijkt dit aan de lage kant.

Stad voorziet veel grond en grote investeringen

De stad brengt niet alleen 2/3de van de gronden in het hele project Inghelantsite binnen. De stad plant ook een pak investeringen zoals de heraanleg van de parkzone, de publieksparking en de renovatie van de Kaaischoolvleugel.

Voor gemeenteraadslid Wouter Vande Winkel is de oefening niet eerlijk gebeurd. "De private delen mogen hoger en voller bouwen dan vroeger maar hun bijdrage laat zelfs nog niet toe om de parksite te heraanleggen. De 'privé' mag gerust iets verdienen aan het project maar het kan het niet de bedoeling zijn dat enkel de projectontwikkelaars de vruchten plukken."

Door het gebrek aan transparantie en motivering, alsook het lage totaalbedrag dat zal worden gevraagd aan de private investeerders, kon Groen niet instemmen met deze verordening. De lusten en de lasten zijn niet eerlijk verdeeld. Groen onthield zich bij de stemming.